Kruchy tort z białą czekoladą i musem malinowym

Aktualizacja: 10 lis 2020



Tort jest zawsze dobrym pomysłem na prezent. Jeśli chciałbyś jednak zaskoczyć solenizanta oraz gości czymś wyjątkowym, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Nietuzinkowa forma i wyjątkowe połączenie tekstur i smaków. Idealnie kruche ciasto, kwaśny mus malinowy i słodki krem na bazie białej czekolady. To nie może się nie udać! Poniższy przepis możesz zrobić zarówno w kształcie cyfry, litery jak i serca czy pierścionka w zależności od okazji. Wszystkie wzory szkicuję na kartce A4 i po wycięciu wykorzystuję jako szablon. Torcik bez problemu wystarczy na około 12 sporych porcji.



Składniki na krem:

-600 ml śmietanki 36%

-800 g ulubionej białej czekolady, z marek sklepowych polecam Fin Carre z Lidla

-600 g mascarpone


Czekoladę połam na mniejsze kawałki, umieść wraz ze śmietanką w mikrofalówce i podgrzewaj ok. 3-4 minuty na średniej mocy. Następnie, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Ważne jest, aby uzyskać gładką konsytencję kremu. Nierozpuszczone drobinki czekolady będą nam zatykać tylkę podczas wyciskania kremu.


Jeśli nie masz mikrofalówki, zagotuj śmietankę, uważając żeby nie wykipiała poza garnek, a następnie zalej nią czekoladę. Odczekaj chwilę i wymieszaj trzepaczką. Jeśli nie uzyskasz od razu jednolitej masy, podgrzej śmietankę z czekoladą na małym ogniu, cały czas mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.

Krem schłodź w lodówce przynajmniej 6 godzin, a najlepiej całą noc.


Frużelina:

-250 g malin

-łyżeczka cukru

-sok z cytryny

-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszana z odrobiną wody


Maliny przełóż do garnka, podgrzewaj mieszając, aż się rozpadną. Dodaj cukier i sok z cytryny. Maliny ściągnij z ognia. Mąkę ziemniaczaną zmieszaj z wodą. Wymieszaj gotowy roztwór z malinami i gotuj ąz całość stanie się klarowna. Odłóż do ostygnięcia. Frużelinę możesz przygotować dzień wcześniej i przechować ją w lodówce.


Ciasto kruche:

-345 g mąki pszennej

-200 g masła, wyciągnij je 30 minut wcześniej z lodówki

-3 żółtka

-135 g cukru pudru

-wanilia/cukier z wanilią

-szczypta soli


Umieść wszystkie składniki w misie miksera i wyrabiaj końcówką do ucierania. Alternatywnie możesz użyć melaksera. Gotowe ciasto powinno przypominać kruszonkę. Podziel całość na trzy równe porcje i zawiń szczelnie folią, by nastepnie w takiej formie schłodzić je w lodówce 2-3 godziny. Po tym czasie, rozwałkuj masę na grubość ok. 3-4 mm na kawałku papieru do pieczenia -

dzięki temu użyjesz mniej mąki do podsypywania. Wycinaj kształty przy użyciu wcześniej przygotowanego szablonu i nożyka. Powtórz tę czynność ze wszystkimi trzema porcjami ciasta. Schłodź je w lodówce i piecz na tym samym papierze do pieczenia w ok. 160C w trybie grzania góra-dół około 12-15 minut, aż do przyrumienienia brzegów ciasta. Odstaw wypieczone blaty do ostygnięcia.


Wcześniej przygotowany krem z białej czekolady oraz mascarpone przełóż do miski i ubijaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowy krem jest sztywny, a mieszadło powinno pozostawiać widoczne ślady na kremie. Nie wydłużaj jednak niepotrzebnie czasu ubijania, ponieważ krem może się zwarzyć. Powstaną wtedy grudki, a konsystencja kremu stanie się zbyt luźna, by użyć go do dekoracji. Najlepiej nakładaj krem do rękawa małymi porcjami, aby go niepotrzebnie nie podgrzewać. Dzięki temu dekorowanie będzie łatwiejsze. Ja użyłam tylki Wilton 1A.


Pierwszy kruchy blat przyklej do podkładu przy użyciu wcześniej przygotowanej masy z białej czekolady. Zacznij wyciskać krem od najbardziej zewnętrzych krawędzi tak kruchego ciasta, tak aby utworzył on swoistą foremkę którą w środku wypełnisz musem malinowym. Nastpęnie frużelinę przykryj dodatkową porcją kremu z białej czekolady. Na całość połóż kolejny blat kruchego ciasta i powtórz wszystkie czynności. Na trzeci kruchy blat nałóż tylko krem. Udekoruj wedle swojego uznania i stosownie do okazji. Ja wykorzystałam kwiaty, naszą posypkę Rose Gold oraz beziki na które przepis znajdziesz tutaj.


Mam nadzieję, że zamieszczony krótki film pozwoli wam lepiej zrozumieć cały proces opisany wyżej.






> Ciasto kruche po kilku godzinach namoknie od kremu, więc nie powinno być żadnych problemów przy krojeniu.

> Możesz wykorzystać też klasyczny krem na bazie mascarpone i bitej śmietany, ale według mnie ten z czekolada jest dużo smaczniejszy.

> Torcik najsmaczniejszy jest tego samego dnia, ale bez problemu możesz go zrobić dzień wcześniej.

> Przepis na beziki do dekoracji znajdziesz na blogu.

>Pamiętaj o tym, że posypki po kilku dniach kontaktu z masą, zaczną się rozpuszczać.





Ostatnie posty

Zobacz wszystkie