Wyjątkowe babeczki czekoladowe Amaretto

Aktualizacja: 21 paź 2020

Puszysty krem, kwaśne maliny i mocno czekoladowe ciasto - kombinacja idealna. Ciężko skończyć na jednej babeczce. Jestem pewna, że umilą Wam jesiennie i zimowe wieczory. Przepis jest bardzo prosty, ważne jest jednak, aby nie pokusić się o dłuższe pieczenie, wyjdą nam zwykłe czekoladowe mufinki, a nie brownie. W przypadku tego przepisu, do dekoracji użyłam posypki Jack on Rocks dzięki której babeczki nabrały eleganckiego charakteru.


Krem czekoladowy:

-400 ml śmietanki 36%

-200 g czekolady deserowej

-70 ml likieru Amaretto

-250 g mascarpone


Połam czekoladę na mniejsze kawałki i przełóż do miski wraz ze śmietanka. Podgrzej całość w mikrofali przez ok. 3-4 minuty na średniej mocy. Po tym czasie, odczekaj jeszcze 2 minuty, a następnie wymieszaj całość trzepaczką. Jeśli zauważysz drobinki nierozpuszczonej czekolady, podgrzej krem kolejną minutę w mikrofali. Masa musi być całkowicie gładka, w przeciwnym razie czekolada będzie zatykać tylkę przy dekoracji. Na samym końcu, dodaj do kremu Amaretto i schłodź całość w lodówce przynajmniej 6-8 godzin, a najlepiej całą noc.


Frużelina:

-200 g malin

-łyżeczka cukru

-sok z cytryny

-łyżeczka mąki ziemniaczanej wymieszana z odrobiną wody


Maliny przełóż do garnka, podgrzewaj mieszając, dopóki nie się nie rozpadną. Dodaj cukier i sok z cytryny. Maliny ściągnij z ognia, a mąkę ziemniaczaną zmieszaj z wodą. Wymieszaj gotowy roztwór z malinami, gotuj do uzyskania klarownej konsystencji. Odłóż do ostygnięcia. Frużelinę możesz przygotować dzień wcześniej i przechować ją w lodówce.



Babeczki brownie, ok. 12 sztuk

-100 g mąki pszennej

-40 g kakao

-120 g cukru

-pół łyżeczki proszku do pieczenia

-szczypta soli

-120 g masła

-120 g czekolady deserowej

-3 jajka


1. 120 g czekolady i masło podgrzej w mikrofali przez ok. 2 minuty na średniej mocy, a następnie wymieszaj do uzyskania jednolitej mieszaniny, odstaw do ostygnięcia.


2. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól dokładnie wymieszaj. Jajka z cukrem umieść w misie miksera i ubijaj na wysokich obrotach przez ok. 3-4 minuty. Zmniejsz moc i dodaj powoli mieszankę masła oraz czekolady. Następnie dodaj suche składniki i wymieszaj

łopatką tylko do połączenia składników.


3. Ciasto przełóż do papilotek, ja wykorzystuje do tego rękaw cukierniczy lub łyżkę do lodów. Piecz w 180C przez około 18 minut. Po ostygnięciu, wykrój otwory w babeczkach przy użyciu łyżeczki lub noża oraz nałóż do środka frużelinę.


Przygotowany wcześniej krem czekoladowy umieść w misie miksera, dodaj 250 g mascarpone i ubijaj do uzyskania gęstego kremu. Mieszadło powinno zostawiać na powierzchni wyraźne ślady. Uważaj, aby nie miksować kremu zbyt długo - może to doprowadzić do jego zwarzenia. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i udekoruj za pomocą ulubionej tylki i ciesz się ich smakiem.



Ostatnie posty

Zobacz wszystkie