Bananowe babeczki z solonym karmelem

Zaktualizowano: lip 8



Jeśli potrzebujecie dużej dawki cukru, by przetrwać jesienną chandrę, to te babeczki sprawdzą się idealnie! Wilgotne ciasto, aksamitny słony karmel i lekki, piankowy krem na bazie bezy włoskiej. To zdecydowanie najsmaczniejsze bananowe mufinki, jakie upiekłam. Bardzo długo zachowują świeżość. Na pewno spróbuję je upiec w formie chlebka.


Sos karmelowy:

-150 g cukru

-50 g zimnego masła

-110 ml śmietanki 30% lub 36%

-1/4 łyżeczki soli


Cukier przełóż do dużego garnka i powoli rozpuszczaj cały czas mieszając silikonową szpatułką. Uważaj, aby się nie przypalił. Sos będzie miał wtedy gorzki posmak. Wiele osób ma problem z karmelem właśnie dlatego, że stosuje zbyt wysokoą temperaturę podgrzewania. Łatwo wtedy przegapić moment po którym nic z przepisu już nie wyjdzie. Kiedy w garnku nie będzie już grudek cukru, dodaj zimne masło i podgrzewaj do połączenia. Następnie, dodaj śmietankę. Zachowaj ostrożność, bo całość może zacząć się gwałtownie gotować. Na końcu, dodaj sól i gotuj do uzyskania jednolitej konsystencji sosu. Zblenderuj jeszcze ciepły karmel, dzięki temu będzie on miał bardzo aksamitną konsystencję. Bardzo polecam nie pomijać tego etapu, ten mały szczegół zmieni Wasze życie! Przelej do miseczki i odczekaj do wystudzenia. Przechowuj w lodówce do 5 dni.


Babeczki bananowe, ok. 12 sztuk:

-3 dojrzałe banany

-płaska łyżeczka sody oczyszczonej

-110 g cukru

-2 jajka

-220 g mąki

-100 g roztopionego masła

-80 g jogurtu/śmietany 18%


Banany rozgnieć dokładnie widelcem lub zblenderuj przy użyciu robota. Wymieszaj banany z jajkami, ostudzonym masłem i jogurtem. W drugiem misce wymieszaj suche składniki - mąkę, cukier, sodę. Mokre składniki przelej do miski z suchymi, szybko wymieszaj do połączenia się składników. Sucha mąka nie powinna być widoczna, ale ciasto powinno posiadać grudki. Przełóż ciasto do foremek i piecz w 160C do suchego patyczka, ok. 20-25 minut.


Krem:

-5 białek jaj

-300 g + 30 g cukru

-60 ml wody

-opcjonalnie: barwniki


Jajka zalej wrzątkiem, a następnie umyj pod bieżącą wodą. Do misy przełóż białka i zacznij ubijać. Kiedy piana zwiększy swoją objętość, dodaj 30 g cukru. Do garnka przełóż 300 g cukru oraz wodę, podgrzewaj do uzyskania 120C. Zmniejsz obroty miksera, wlej cienkim strumieniem syrop cukrowy, a następnie ubijaj na dużej mocy do uzyskania gęstej błyszczącej piany. Ja pod koniec dodałam odrobinę turkusowego barwnika.


W babeczkach wytnij dziury i wypełnij je ostudzonym karmelem. Do dekoracji kremem użyłam tylki Wilton 1M. Jeśli chcesz zjeść babeczki dopiero na następny dzień, przechowuj je w lodówce, jednak zdecydowanie smaczniejsze są w temperaturze pokojowej.



2,563 wyświetlenia0 komentarz