Idealne czekoladowe brownie


Przedstawiam wam przepis na idealne brownie w walentynkowej odsłonie! Nie mniej jednak, jest to jeden z tych wypieków, które z powodzeniem możecie serwować przez cały rok.

Gliniaste, odpowiednio słodkie i mocno aromatyczne. Ja pokryłam je czekoladową polewą, udekorowałam posypkami i precelkowymi serduszkami oraz wbiłam patyczki do lodów, dzięki czemu jedzenie ciasta sprawia jeszcze więcej przyjemności.

Składniki na ciasto 21 cm średnicy:

-150 g czekolady deserowej

-80 g masła

-210 cukru, ja użyłam trzcinowego

-3 jaja

-55 g mąki pszennej

-2 łyżki kakao

-1/3 łyżeczki soli

-łyżka ekstraktu z wanilii/cukier z wanilią


Piekarnik rozgrzej do 180°C w opcji góra dół. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Do miski przełóż 150 g czekolady i 80 g masła, rozpuść całość na średniej mocy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej*. Kiedy już wymieszasz całość, a składniki się połączą, dodaj cukier. Podgrzej ponownie całość przed ok. minutę. Odstaw mieszaninę do wystygnięcia.

Wbij do misy 3 jaja i połącz z pozostałymi składnikami. Dodaj 55 g przesianej mąki oraz 2 łyżki kakao. Krótko wszystko przemieszaj. Ciasto przełóż do formy i piecz 25 minut, nie wydłużaj czasu pieczenia. Brownie odstaw do całkowitego ostygnięcia. Aby krojenie było łatwiejsze, najlepiej schłodzić ciasto przez 2-3 godziny w lodówce.


Polewa:

-130 g czekolady deserowej

-3 łyżki oleju


130 g czekolady oraz 3 łyżki oleju przełóż do miski i rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej*, odstaw do przestygnięcia.

Brownie przekrój na pół. Kolejno, obie części przekrój znów na pół, a następnie każdą ćwiartkę znów na pół. W efekcie otrzymasz 8 trójkątów.

W każdy kawałek wbij patyczek do lodów, ale nie jest to konieczne do uzyskania zadowalającego efektu końcowego.

Czekoladę możesz przełożyć do rękawa cukierniczego, ale bez problemu możesz polać każdy kawałek za pomocą łyżeczki. Po nałożeniu czekolady na ciasto, odczekaj chwilę, aż lekko zastygnie. Dzięki temu dekoracje ładnie się do niej przykleją, a nie nieestetycznie zatopią w niej.



Brownie możesz zamrozić od razu po upieczeniu lub przechowywać do 5 dni w szczelnie zamkniętym pojemniki. Jednak jestem pewna, że zniknie o wiele szybciej.


*Kąpiel wodna - polega na umieszczeniu składników w mniejszej misce, nie może być szklana, oraz umieszczeniu jej na nieco większym garnku, w którym gotuje się woda tak, aby naczynie nie miało bezpośredniego kontaktu z płynem. Składniki są podgrzewane para wodną.


Ania





3535 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie