Robot planetarny nie jest urządzeniem, które jest niezbędne do pieczenia, ale zdecydowanie ułatwia i przyśpiesza pracę. Najbardziej popularne marki na rynki to zdecydowanie Kitchen Aid oraz Kenwood. Moim pierwszy robotem był Kenwood, ale przez ostatnie miesiące testowałam również Kitchen Aid'a. Opiszę Wam moje spostrzeżenia i porównam obydwa roboty.
Modele, z których korzystałam to KitchenAid Artisan 4,8 l oraz Kenwood Chef XL Titanium 6,7 l. Wiem, że nie są to modele tej samej klasy, tj. Kitchen Aid jest klasę niżej jeśli chodzi o parametry i wielkość niż Kenwood, jednak obydwa są w podobnej cenie - ok. 3000 zł w zależności od sklepu.
Zalety Kitchen Aid'a:
genialny design, duży wybór kolorów obudowy
regulowana wysokość mieszadła
ubije niewielką porcję kremu czy białek
3 metalowe końcówki: do ubijania, do wyrabiania ciasta, mieszadło + 1 silikonowa
sześciostopniowa skala mocy
stabilna, metalowa konstrukcja
łatwy w czyszczeniu
dwie stalowe misy w zestawie: 4,7 l oraz 2,8 l
Wady Kitchen Aid'a:
silnik dość szybko się grzeje przy ciągłej pracy
nieregularna praca silnika - podczas pracy sama zmienia się prędkość obrotów
kiepska osłona, łatwo zsuwa się z misy, praktycznie w ogóle nie spełnia swojej roli, śmietana chlapie na boki.
stosunkowo mała misa 4,8 l, szczególnie jeśli pieczesz na zamówienie, a nie tylko dla siebie
można podnieść górną część robota z mieszadłem podczas pracy, co może skutkować dodatkowym bałaganem
Zalety Kenwood'a:
duża misa 6,7 l. Bez problemu można przygotować biszkopt nawet z 14 jajek
bardzo dużo dodatkowych akcesoriów w zestawie, np. Melakser, wyciskarka do cytrusów, blender, maszynka do mielenia mięsa, młynek
3 metalowe końcówki + jedna silikonowa
lampka
regulacja wysokości mieszadła
może działać ciągiem nawet 30-40 minut
siedmiostopniowa skala mocy + bieg wsteczny
ubije masło dopiero co wyciągnięte z lodówki
kiedy chcesz podnieść górną część robota z mieszadlem podczas pracy, robot automatycznie się wyłącza
Wady Kenwood'a:
podczas wyrabiania ciasta drożdżowego trzeba uważać, ponieważ lubi się przesuwać po blacie
obrotowa głowica na mieszadło jest plastikowa, może się poluzować z czasem, ale wystarczy ją ręcznie dokręcić
osłona jest bardzo delikatna, łatwo ją uszkodzić
kiepska końcówka do ubijania - polecam od razu dokupić taką z cienkimi drucikami
Podsumowując, jeśli zależy Ci na designerskim urządzeniu, które będzie bardzo przyjemne w pracy, a przy okazji będzie pięknie prezentować się na blacie - wybierz KitchenAid’a. Jeśli jednak chcesz zainwestować w mikser z dużą misą, który ma mnóstwo przydatnych akcesoriów, które przydadzą Ci się podczas pieczenia czy gotowania, szczególnie jeśli planujesz piec na większą skalę - kup Kenwood’a.
Myślę, że wyższy model Kitchen Aid'a, który wielkością i mocą jest zbliżony do omawianego przeze mnie Kenwooda, sprawdziłby się równie dobrze. Jednak jego koszt to ok. 4500 zł. Ja przyznam szczerze, że nie zauważyłam jakiś decydujących różnic między omawianymi robotami, oprócz tych w związanych z designem. Ja wybrałabym Kenwooda, bo jest po prostu w niższej cenie, ma sporo akcesoriów i zdecydowanie większa misę.
Obydwa miksery to już wyższa półka, natomiast jeśli jesteś na początku swojej tortowej przygody wydatek rzędu 3 tysięcy może być nieco wygórowany. Na rynku jest kilka marek, które oferują roboty w cenie 500-1000 zł, np: Kerch, Clatronic, Eta Mezo, Bosch. Polecam zwrócić uwagę przede wszystkim, aby mieszadło nie miało elementów z plastiku, dzięki temu będzie bardziej wytrzymałe, szczególnie jeśli chcesz utrzeć zimne masło
Ania.
Dzień dobry nie mogę dodać komentarza do numer cake więc zapytam tutaj, co zrobić dalej jak śmietanka z czekoladą się roztopi. Poprostu dodaje maskarpone czy najpierw jeszcze jakoś ubijamy?
Dzień dobry, bardzo pomocny post. Czy można wiedzieć jeszcze z ilu jajek maksymalnie KitchenAid zrobi biszkopt?
Super post !!!!