Pyszne Cake Popsy



Cake pops’y, lizaki, cakesicles, ciasto na patyku. Z kilku prostych składników możecie stworzyć fantastyczny deser, który na długo zapada w pamięć. Najważniejszą kwestią jest dobór ciasta bazowego i zachowanie odpowiednich proporcji wszystkich składników. Niektórzy robią cake popsy z resztek biszkoptów czy babeczek. Ta opcja jest jak najbardziej w porządku, jeśli chcesz uniknąć wyrzucania zupełnie dobrego ciasta. Jeśli jednak chcesz zachwycić swoich gości wyśmienitym smakiem i idealną konsystencją to polecam, aby upiec specjalnie dedykowane ciasto z przepisu który znajdziesz niżej.



Rzeczy potrzebne do wykonania cake popsów:

-ciasto czekoladowe z poniższego przepisu

-300 g Nutelli

-300 g mascarpone

-dla urozmaicenia możesz użyć swoich ulubionych dodatków: orzechów, chrupiących kuleczek, gotowych pralin, ja lubię dodawać liofilizowane maliny

-300 g czekolady białej lub ciemnej

-5-6 łyżek neutralnego oleju (np. kokosowy, rzepakowy)

-patyczki do cake popsów drewniane lub plastikowe

-forma silikonowa do mini lodów

-mini papilotki



Pierwszym etapem przygotowania popsów jest upieczenie ciasta czekoladowego. Polecam wykorzystać ten konkretny przepis, ciasto jest wilgotne, gliniaste i idealnie nadaje się do formowania kulek. Możesz upiec je dzień lub dwa wcześniej.


Ciasto czekoladowe:

-150 g mąki pszennej

-150 g cukru drobnego

-130 g miękkiego masła

-30 g kakako

-2 jajka

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-pół łyżeczki sody

-100 ml śmietany 18%


Wszystkie składniki umieść w misie miksera, zmiksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Możesz użyć końcówki do ubijania lub do ucierania. Ciasto przełóż do formy 21 cm lub większej i piecz w 170C do suchego patyczka, ok. 40 minut.


Z powyższego przepisu powinnaś otrzymać ok. 600 g ciasta. Wymieszaj je z Nutellą 300 g i mascarpone 300 g. Jeśli zmieniłaś ilości lub użyłaś innego ciasta niż z przepisu który Ci podałam, zachowaj proporcje 2:1:1 (ciasto:mascarpone:Nutella). Dodaj ulubione dodatki (orzechy, chrupiące kuleczki, praliny, liofilizowane maliny), wyrób ciasto i schłodź je w lodówce.


Cake popsy możesz wykonać w formie mini lodów, takich jakie widzisz na zdjęciach, lub w formie okrągłej (przypominające lizaki).


Popsy Mini Lody:

Zacznijmy od mini lodów! Wypełnij połowę formy ciastem, wsadź przez dziurkę patyczek oraz dołóż resztę ciasta wyrównując górę. Staraj się, aby ciasto nie wystawało ponad formę i pamiętaj, aby nie pobrudzić brudnymi rękami patyczków. Wsadź formę do zamrażalki na ok. 2 godziny.


Zanim wyjmiesz popsy z zamrażarki rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej 300 g czekolady. Możesz użyć zarówno ciemnej jak i białej. Dodaj 5-6 łyżek oleju i wymieszaj. Wyjmij delikatnie popsy z formy i zanurzaj w czekoladzie. Najłatwiej pracuje się, kiedy czekolada jest w wysokim i nie za szerokim kubku. Takim aby zanurzyć w niej całego popsa, dzięki temu uzyskamy gładką polewę. Jeśli czekolady jest trochę za mało, przechyl kubek, aby cake pops zanurzył się po całej długości. Czekolada nie powinna być gorąca, ale nie może też zanadto stężeć. Szczególnie ważne jest to przy białej czekoladzie. Jeśli będzie zbyt ciepła, spłynie, a cake pops nabierze brzydkiego brudnego odcienia ze względu na ciemne ciasto. Pamiętaj, że podczas zanurzana temperatura czekolady może spaść. Możliwe, że trzeba będzie ją ponownie podgrzać. Kontroluj jej gęstość na bieżąco.


Popsy okrągłe:

Jeśli chcesz zrobić klasyczne okrągłe cake popsy, odważ po ok. 35-40 g ciasta i ukulaj ręcznie równe popsy, schłodź je w lodówce przez ok. 2 godziny. Nie jest to konieczne, ale ułatwi Ci to dekorację. Zanurz patyczek w czekoladzie i wbij ostrożnie w kulkę. Kiedy czekolada mocująca patyczek zastygnie, zamocz popsy w czekoladzie. Pozwól, aby nadmiar spłynął z kulki. Odstaw na papier do pieczenia, udekoruj zanim czekolada całkowicie zastygnie i przełóż do mini papilotki.


Cake popsy przechowuj w lodówce. Z porcji ciasta wyjdzie ok. 30-35 okrągłych popsów lub 25-30 mini lodów. Powodzenia!



8,060 wyświetlenia1 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie