Mazurek to jeden z łatwiejszych wielkanocnych wypieków. Bez problemu przygotujesz go bez specjalnych umiejętności i profesjonalnego sprzętu. Najważniejsze jest jednak, aby wybrać składniki naprawdę dobrej jakości - prawdziwe masło, wysokogatunkowa biała czekolada, mgiełka z prawdziwej róży. To one zapewnią nam rewelacyjne ciasto, które przy okazji będzie cieszyć oko na świątecznym stole.
Mojego mazurka postanowiłam uformować w kształt jajka, aby dodatkowo podkreślić okazję. Formę do wycięcia przygotowałam z kartki A3, zgięłam ją na pół i wycięłam kształt zbliżony do jajka. Jeśli nie macie ochoty na powrót do lekcji plastyki, bez problemu możecie przygotować mazurka w okrągłej formie, wtedy wystarczy do odrywania kształtu dno blaszki, talerz czy taca - średnica ok. 30 cm.
Kruche ciasto:
-240 g mąki pszennej
-130 g zimnego masła
-2 żółtka
-90 g cukru pudru
-wanilia/cukier z wanilią
-szczypta soli
Umieść wszystkie składniki w misie miksera i wyrabiaj końcówką do ucierania. Alternatywnie możesz użyć melaksera. Gotowe ciasto powinno przypominać kruszonkę. Zawiń je szczelnie folią i następnie schłodzić je w lodówce 2-3 godziny. Po tym czasie, rozwałkuj masę na grubość ok. 5 mm na kawałku papieru do pieczenia - dzięki temu użyjesz mniej mąki do podsypywania, a ciasto zachowa swoją wilgotność. Przyłóż wcześniej przygotowany szablon jajka lub dno tortownicy i odrysuj pożądany kształt. Nadmiar ciasta, który został po wycięciu mazurka, uformuj w cienki wałek. Krawędź ciasta posmaruj wodą i przyklej rulon z ciasta delikatnie dociskając. Dzięki temu z mazurka nie wypłynie nadzienie. Schłodź ciasto w lodówce ok. 1 godzinę. Nagrzej piekarnik do 150C, piecz mazurka ok. 15 minut do zrumienienia się powierzchni ciasta. Spód mazurka możesz przygotować 1-2 dni wcześniej, przechowuj go szczelnie zamkniętego.
Ganache z białej czekolady:
-250 g białej czekolady
-125 ml śmietanki 30% lub 36%
Czekoladę (ja użyłam tej z Callebauta, możesz użyć innej, ale polecam wybrać czekoladę dobrej jakości, a nie tę z Lidla czy Biedronki. Ciasto zdecydowanie zyska wtedy na smaku.) i śmietankę umieść w misce i podgrzewaj w mikrofalówce ok. 1,5 minuty na średniej mocy. Po tym czasie odczekaj jeszcze ok. 3-4 minuty, aż śmietanka rozpuści czekoladę i wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli zauważysz kawałki czekolady, powtórz proces podgrzewając ponownie polewę przez kolejne 30 sekund. Odstaw do ostygnięcia. Ważne: każda mikrofalówka ma inną moc, możesz zacząć od krótszych sekwencji, aby nie doprowadzić do wybuchu gotującej się czekolady w mikrofalówce. ;)
Jeśli nie masz mikrofalówki, możesz rozpuścić ganache w kąpieli wodnej. Większy garnek z niewielką ilością wody umieść na kuchence i podgrzewaj na średniej mocy palnika. Śmietankę z czekoladą przełóż do mniejszego naczynia, a następnie umieść na większym. Podgrzewaj cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej polewy bez kawałków czekolady. Odstaw do ostygnięcia. Ważne: ze względu na bezpieczeństwo mniejsze naczynie nie powinno być szklane.
Złożenie mazurka:
-upieczony kruchy blat
-przygotowany wcześniej ganache z białej czekolady, delikatnie przestygnięty
-ok. 240 g mgiełki różanej - ja użyłam tej z Ogródka Dziadunia, ma świetny skład i pachnie jak dopiero co zebrane z ogrodu róże
-dekoracje typu: beziki, makaroniki, Rafaello, bazie
Mazurka możesz zrobić bez problemu dzień wcześniej. Na upieczony blat rozsmaruj mgiełkę różana. Wylej ochłodzony ganache i delikatnie rozprowadź po całym mazurku. Udekoruj ulubionymi dodatkami. Mazurka przechowuj w lodówce.
Comments