top of page

Smaczny i stabilny krem do dekoracji

Nastał czerwiec i wreszcie doczekaliśmy się pierwszych naprawdę ciepłych dni. To właśnie teraz najchętniej organizujemy przyjęcia urodzinowe oraz weselne. Niestety jest to też najtrudniejszy okres dla tortów oraz wszystkich deserków dekorowanych kremami, które bardzo kiepsko znoszą wysokie temperatury. Najbardziej popularny krem na bazie mascarpone i bitej śmietany bardzo szybko traci swój kształt i zaczyna płynąć. Ale czy istnieje krem, który będzie zarówno stabilny, smaczny oraz wytrzyma letnie temperatury? Tak! Poniżej znajdziecie przepis na krem, który spełnia wszystkie te trzy kryteria!


Przepis na 12 babeczek udekorowanych w fantazyjny sposób. Jeśli chcesz zrobić bardziej klasyczne dekoracje, przygotuj krem z połowy porcji:


-300 g białej czekolady

-75 g śmietanki kremówki 30% lub 36%

-200 g mascarpone

-100 g masła w temperaturze pokojowej


Wyciągnij mascarpone z lodówki i odstaw na blat. W pierwszym etapie przygotujemy ganache - mieszankę białej czekolady oraz śmietankę. Czekoladę połam na mniejsze kawałki, umieść wraz ze śmietanką w mikrofalówce i podgrzewaj ok. 3-4 minuty na średniej mocy. Następnie, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Ważne jest, aby uzyskać gładką konsytencję kremu. Czasami zdarzy się, że krem się zwarzy. W takim przypadku wystarczy dolać do masy odrobinę zimnej śmietanki i wymieszać energicznie rózgą. Jeśli nie masz mikrofalówki, zagotuj śmietankę, uważając żeby nie wykipiała poza garnek, a następnie zalej nią czekoladę. Odczekaj chwilę i wymieszaj trzepaczką. Jeśli nie uzyskasz od razu jednolitej mieszaniny, podgrzej śmietankę z czekoladą na małym ogniu, cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstaw krem na blat do całkowitego ostygnięcia. Nie polecam wkładać go do lodówki, ponieważ mogą się wytworzyć grudki, które będą widoczne w kremie.


Do misy miksera przełóż ostudzony ganache oraz masło w temperaturze pokojowej i ubij końcówką do ubijania na gęsty krem. Dodaj mascarpone w temperaturze pokojowej i ponownie ubij. Tak przygotowany krem możesz zabarwić barwnikami. Ja polecam te w płynie lub w żelu. Udekoruj babeczki za pomocą ulubionych tylek.


Wszystkim osobom, które nie są przekonane do dekoracji kremem maślanych, polecam TEN przepis. Jednak zapewniam, że krem nie jest zbyt tłusty. Aby przełamać słodycz, babeczki nadziej np. kwaśnym puree owocowym, np. z TEGO przepisu. Na krem możecie położyć dekoracje z masy cukrowej. Bez problemu wytrzyma poza lodówką kilka godzin. Krem po schłodzeniu jest twardy, polecam wyciągnąć udekorowane słodkości ok. 30-40 minut przed jedzeniem.




242 871 wyświetleń14 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

14 Comments


E B
E B
Apr 21

Zwarzyl mi sie krem! Jak go uratować?

Like

W dniu wczorajszym zrobiłam muffinki z kremem z drugiego przepisu specjalnie na urodziny siostry.

Nadziałam muffinki powidłami i ozdobiłam kremem. Wszystko zeszło a goście byli zachwyceni 🙂


Like

Czy ten krem można zrobić dzień wcześniej i dopiero na drugi dzień udekorować nim babeczki?

Like

Żałuję, że nie przeczytałam komentarzy przed zrobieniem.... Krem wyszedł mega mdły, maga słodki. myślę że 3 czekolady to stanowczo za dużo. spróbuje następnym razem z 1 czekolady a dołożę mascarpone. Jedyna jego zaleta to to, że faktycznie jest stabilny i ładnie się go formuje.

Like

Mi ten krem nie wyszedł.- był bardzo rzadki. Wszystkie składniki miałam ocieplone i robiłam krok po kroku, czekolada była z Lidla. Ganache był przestudzony i bez grudek zanim zmieszałam go z masłem i mascarpone. Nie wiem co poszło źle. Krem był na tyle rzadki, że się lał z łyżki. Strasznie byłam rozczarowana, bo miałam babeczki od razu po zrobieniu kremu ozdobić i zanieść na imprez, a zostałam z “gołymi” babeczkami. Na noc wstawiłam do lodówki i to były jeszcze większy błąd, bo krem się chyba zważył (zrobił się grudkowaty).

Like
bottom of page