Słodki, lekko słony, smakuje jak cukierki Werther's Originals. Sos karmelowy sprawdzi się idealnie jako nadzienie do babeczek, tortów czy tart, ale również do naleśników, lodów czy gofrów. Ma idealnie aksamitną konsystencją, w której się zakochacie!
-200 g cukru drobnego
-50 g zimnego masła
-120 g śmietanki 30% lub 36%
-pół łyżeczki soli
Odmierz wszystkie składniki w osobnych naczyniach. Weź garnek z grubym dnem i wsyp do niego cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu, ja robię to na 4 w skali do 10. Cały czas mieszając silikonową szpatułą, podgrzewaj cukier do rozpuszczenia się, ale uważaj, aby się nie przypalił - będzie miał gorzki posmak. Kiedy cukier nabierze bursztynowego koloru, oznacza to, że możesz dodać kolejne składniki. Uważaj, aby na ściankach garnka nie zebrał się cukier, najlepiej ściągaj go na bieżąco. Jeśli na dnie zobaczysz grudki cukru, spróbuj rozbić je szpatułą lekko je przyciskając do dna garnka. Kiedy cukier w całości się rozpuści, dodaj zimne masło. Wymieszaj do połączenia się cukru i masła. Dodaj śmietankę i sól oraz gotuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelej karmel do czystego naczynia i zblenderuj całość. Dzięki temu sos będzie miał idealną gęstość. Karmel przechowuj szczelnie zamknięty w lodówce do 7 dni.
Comments