top of page

Waniliowe babeczki

Mocno pachnące wanilią, mięciutkie maślane babeczki. Aby struktura babeczek faktycznie była puszysta, masło musi być dobrze utarte. Babeczki po upieczeniu są płaskie, świetnie sprawdzą się pod dekorację ulubionym kremem lub pod toppery z masy cukrowej. Ja najczęściej nadziewam mufinki puree owocowym, solonym karmelem, masłem orzechowym, Nutellą lub ganachem czekoladowym.

Przepis na 12 babeczek

  • 80 g masła

  • 140 g cukru

  • łyżka ekstraktu z wanilii/wanilii/cukru z wanilią

  • 1 jajko

  • 190 mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 200 ml mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzej do 180C w opcji góra-dół. 190 g mąki przesiej do miski, dodaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/4 łyżeczki soli.

W pierwszej kolejności, umieść 80 g masła, 140 g cukru, ekstrakt z wanilii lub wanilię w misie miksera i utrzyj końcówką z nakładką silikonową, ok 4-5 minut. Masło powinno zdecydowanie zrobić się bielsze.

Podczas ubijania zgarnij ze ścianek masło, aby całość się równo ubiła. Kolejno, dodaj jajko i wymieszaj do połączenia. Dodaj suche składniki oraz 200 ml mleka, zmiksuj.

Przełóż ciasto do papilotek, ja robię to za pomocą łyżki do lodów. Ciasto powinno sięgać do połowy wysokości foremek. Piecz ok. 20 minut do suchego patyczka.

Jeśli potrzebujesz świeże babeczki na rano, tak przygotowane możesz schować na noc do lodówki. Schłodzenie ciasta przed pieczeniem polepszy strukturę babeczek. Najlepiej smakują w temperaturze pokojowej.


Ania




26 356 wyświetleń3 komentarze

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

3 Comments


Jolka Walecka
Jolka Walecka
Sep 23, 2022

Witam, jaka konsystencje powinny miec babeczki po upoeczeniu? Moje byly strasznie "sypkie" czy takie maja byc ?

Like

Nie rozumie końcówki tekstu. Jeżeli chce na rano to mam przygotowane ciasto wsadzić do lodówki? Czy już upieczone babeczki ? I dopiero potem je ozdabiać?

Like
Replying to

Pewne doświadczenie w pieczeniu pozwala mi zakładać, że chodzi o przechowanie w lodówce surowego ciasta, a następnego ranka je dopiero upiec :-) aczkolwiek rzeczywiście składnia tekstu w przepisie wprowadza pewien chaos mówiąc najpierw "upiecz babeczki", a następnie "tak przygotowane możesz schłodzić" ;-) Powodzenia! Moje siedzą właśnie w piekarniku...

Like
bottom of page