Waniliowe babeczki

Mocno pachnące wanilią, mięciutkie maślane babeczki. Aby struktura babeczek faktycznie była puszysta, masło musi być dobrze utarte. Babeczki po upieczeniu są płaskie, świetnie sprawdzą się pod dekorację ulubionym kremem lub pod toppery z masy cukrowej. Ja najczęściej nadziewam mufinki puree owocowym, solonym karmelem, masłem orzechowym, Nutellą lub ganachem czekoladowym.

Przepis na 12 babeczek

  • 80 g masła

  • 140 g cukru

  • łyżka ekstraktu z wanilii/wanilii/cukru z wanilią

  • 1 jajko

  • 190 mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 200 ml mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzej do 180C w opcji góra-dół. 190 g mąki przesiej do miski, dodaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/4 łyżeczki soli.

W pierwszej kolejności, umieść 80 g masła, 140 g cukru, ekstrakt z wanilii lub wanilię w misie miksera i utrzyj końcówką z nakładką silikonową, ok 4-5 minut. Masło powinno zdecydowanie zrobić się bielsze.

Podczas ubijania zgarnij ze ścianek masło, aby całość się równo ubiła. Kolejno, dodaj jajko i wymieszaj do połączenia. Dodaj suche składniki oraz 200 ml mleka, zmiksuj.

Przełóż ciasto do papilotek, ja robię to za pomocą łyżki do lodów. Ciasto powinno sięgać do połowy wysokości foremek. Piecz ok. 20 minut do suchego patyczka.

Jeśli potrzebujesz świeże babeczki na rano, tak przygotowane możesz schować na noc do lodówki. Schłodzenie ciasta przed pieczeniem polepszy strukturę babeczek. Najlepiej smakują w temperaturze pokojowej.


Ania




8513 wyświetleń3 komentarze

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie