Cakesicle pistacjowe z truskawką

Zaktualizowano: sie 21

Choć nie jestem fanką pistacji to te cakesicle na długo zapadły mi w pamięci! Lekko owocowe, z pistacjowym twistem i chrupkami w środku! W tym przepisie zamiast mascarpone wykorzystałam twarożek i to był strzał w dziesiątkę! Dzięki temu całość nie jest przesłodzona i nabiera ciekawego wymiaru! Możecie zamienić truskawki na swoje ulubione owoce i pominąć prażynki Mona Lisa, ale całość współgra idealnie! Mocna konkurencja dla moich ulubionych mocno czekoladowych popsów!


Cakesickle ok. 20 sztuk

-ciasto waniliowe - przepis poniżej

-biała czekolada 150

-twarożek Mój Ulubiony 150 g

-4 łyżki pasty pistacjowej 100%

-chrupki Mona Lisa 70 g - jeśli nie chce ich uż

-puree truskawkowe- przepis poniżej


Dodatkowo będziesz potrzebować:

-biała czekolada, ok. 400 g na 20 sztuk cake popsów

-ok. 6 łyżek oleju rzepakowy

-opcjonalnie: barwnik do czekolady (pamiętaj, żeby użyć barwnika przeznaczonego do mas tłustych)

-foremkę na cakesicle - jeśli jej nie posiadasz możesz je przygotować w formie okrągłych kulek, bez puree, dokładną instrukcję znajdziesz w TYM przepisie

-patyczki do cake popsów

-rękaw cukierniczy

-ulubione dodatki




Ciasto waniliowe:

-130 g masła w temperaturze pokojowej

-130 g cukru

-2 jajka

-150 g mąki pszennej

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-wanilia/cukier z wanilią


Spód tortownicy o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170C. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do misy, dodaj cukier z wanilią, jeśli go używasz, i odstaw. Masło i cukier utrzyj w misie miksera na puch, aż utworzy jednolitą konsystencję. Najlepiej kilkukrotnie zgarnij szpatułką pozostałości masła z boków misy, aby całość była dokładnie ubita. Dodaj wanilię, jeśli jej używasz. Dodaj kolejno jajka, ubij. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i ubij do połączenia składników. Przełóż ciasto do foremki. Piecz do suchego patyczka, ok. 25 minut.

Frużelina truskawkowa:

-200 g truskawek

-pół łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody

-sok z połowy cytryny

-2 łyżki cukru

-łyżeczka żelatyny zalana niewielką ilością zimnej wody


Truskawki przełóż do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu, aż owoce się rozpadną. Dodaj cukier oraz sok z cytryny. Ja wolę, kiedy puree owocowe ma gładka konsystencję, dlatego na końcu blenderuję całość, ale nie jest to koniecznie. Żelatynę zalej zimną woda, odstaw do napęcznienia. Do mąki ziemniaczanej dodaj wodę i wymieszaj do uzyskania jednorodnego roztworu. Owoce ściągnij z ognia, wlej wcześniej przygotowaną miksturę mączną, wymieszaj i gotuj jeszcze parę minut. Następnie przełóż frużelinę do czystej miski, dodaj żelatynę i wymieszaj do rozpuszczenia.


Frużelinę i ciasto waniliowe możesz przygotować sobie dzień wcześniej.


150 g białej czekolady rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Ostudzone ciasto waniliowe wymieszaj z twarożkiem, pastą pistacjową, czekoladą i chrupkami Mona Lisa, zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji. Foremki napełnij ciastem pozostawiając w środku wgłębienie na puree owocowe. Za pomocą rękawa cukierniczego nałóż frużelinę, polecam nie nakładać zbyt dużej ilości owoców. Tak przygotowane cake mopsy przymrażamy.


















Czekoladę rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Dodaj ok. 6 łyżek oleju rzepakowego i ewentualnie barwnik. Cake popsy maczaj w czekoladzie i odkładać do zastygnięcia na papier do pieczenia. Nie polecam nakładać od razu posypki na zamrożone popsy, mogą się rozpuścić. Najlepiej przyklej je na czekoladzie, kiedy odtają, na przykład w taki sposób jak na poniższym zdjęciu. Cake popsy przechowuj w lodówce. Możesz je spokojnie przygotować 2-3 dni wcześniej.


Smacznego!

Ania