Mięciutkie pierniczki

Zaktualizowano: 17 lis

Pyszne pierniczki, które od razu po upieczeniu są mięciutkie! Ciasteczka dość mocno rosną, ale dzięki temu są niezwykle urocze. Zrób od razu podwójną porcję, bo na pewno znikną w mgnieniu oka! Na końcu wpisu znajdziesz kilka rad, które pomogą Ci upiec idealne pierniczki.




Ok. 50-60 pierniczków w zależności od wielkości foremek.

Możesz je spokojnie przygotować nawet 3-4 tygodnie przed świętami.


-200 g miodu

-120 g masła

-500 g mąki pszennej

-150 g cukru pudru

-1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (jeśli nie chcesz, aby pierniczki mocno urosły, dodaj połowę)

-3 łyżki przyprawy do piernika

-1 łyżka cynamonu

-1 łyżeczka kakao

-szczypta soli

-1 jajko


Masło oraz miód podgrzej w mikrofali lub w garnku do rozpuszczenia się tłuszczu i połączenia. Wymieszaj całość i odstaw do przestygnięcia. Mąkę, cukier, sodę, przyprawę do piernika, cynamon, kakao oraz sól wymieszaj, przełóż do misy miksera. Dodaj miód z masłem oraz jajo, a następnie wyrabiaj końcówką K (ta do ciasta kruchego) do uzyskania gładkiej masy. Możesz to również zrobić ręcznie, jednak z pomocą robota będzie to zdecydowanie łatwiejsze. Ja zawsze schładzam ciasto w lodówce przez 2-3 h lub przez całą noc, aby lepiej się wałkowało i nie kleiło.

Ciasto rozwałkuj na grubość 3-5 mm podsypując je mąką z obydwu stron. Najładniejszy efekt uzyskasz, gdy ciasto będzie miało zbliżoną grubość na całej powierzchni, dzięki temu pierniczki upieką się równomiernie. Wykrój kształty za pomocą foremek, przełóż ciasteczka na blachę wyłożoną papierem, pamiętaj o zachowaniu odstępów między piernikami. Musisz dość szybko działać, ponieważ w momencie, gdy ciasta ociepli się, trudno będzie zachować kształt ciastek. Możesz rozwałkować ciasto od razu na papierze do pieczenia i przełożyć go na blaszkę, dzięki temu unikniesz ewentualnego zniekształcenia ciastek. Piecz każdą blaszkę 8-10 minut w temperaturze ok. 180C w opcji góra-dół. Jeśli chcesz upiecz kilka blach na raz, włącz termoobieg, ale zmniejsz temperaturę o ok. 20C. Pierniczki są upieczone, gdy krawędzie zaczną nabierać ciemniejszego koloru. Po upieczniu, odstaw ciastka do ostudzenia.

Tak przygotowane ciasteczka zamknij szczelnie w pojemniku. Mi pierniczki zawsze wychodzą mięciutkie, ale jeżeli u Ciebie w domu jest suche powietrze lub rozwałkowałeś cienko ciasto, możesz do pudełka z ciasteczkami włóżyć do pojemnika kawałki jabłka, pomarańczę. Kromka chleba też się sprawdzi. Pamiętaj, aby sprawdzać i ewentualnie wymieniać owoce czy chleb. Po dłuższym czasie mogą się zepsuć, a wraz z nimi pierniczki.

Porady:

-sprawdź skład przyprawy do piernika, wiele ma na pierwszym miejscu w składzie mąkę i mało aromatu,

-cieńsze pierniczki będą twardsze po upieczeniu,

-łatwiej pracuje się ze schłodzonym ciastem, dodatkowo, upieczoneg pierniczki będą miały ładniejszy wierzch,

-zostaw spory odstęp miedzy pierniczkami, aby po upieczeniu nie zetknęły się krawędziami,

-na jednej blaszce piecz pierniczki o podobnej wielkości, tak aby równomiernie się upiekły,

-jeśli chcesz, aby pierniczki zachowały swój kształt, możesz rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia, który od razu umieść na blaszce, nie będziesz musiał przenosić ciastek.


2297 wyświetleń2 komentarze

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie