Pyszny i prosty piernik świąteczny

Zaktualizowano: 22 gru 2021

Piernik idealny! Tradycyjny wypiek, bez którego nie wyobrażam sobie świąt! Wilgotny, mięciutki i mocno aromatyczny - zawsze dodaję do niego podwójną porcję przyprawy piernikowej! Przełożony powidłami śliwkowymi, oblany ganachem z ciemnej czekolady i udekorowany mnóstwem świątecznych słodkości. Przygotowanie tego pysznego ciasta zajmie Wam nie więcej niż 20-25 minut, a efekt końcowy z pewnością zachwyci Was i Waszych gości.


Jest to tylko jedna z moich propozycji na świąteczny stół. Jeśli szukasz więcej pomysłów na świąteczne wypieki, koniecznie sprawdź mój Zbiór Świątecznych Przepisów w postaci e-booka!



Piernik w formie 32x12 cm:

-4 łyżki kawy rozpuszczalnej + niewielka ilość mleka do zalania

-200 g masła

-250 g brązowego cukru

-150 g miodu

-2 łyżki ciemnego kakao

-4 łyżki powideł śliwkowych

-2 łyżki aromatycznej przyprawy piernikowej

-1 łyżka cynamonu

-3 łyżeczki sody

-300 g kefiru

-3 jajka

-450 g przesianej mąki

Cztery łyżki kawy rozpuszczalnej zalej niewielką ilością mleka, tylko do przykrycia, wymieszaj i podgrzej w mikrofalówce lub w niewielkim garnuszku aż do momentu, gdy będą będą gorące, odstaw.

Foremkę o wymiarach 30x11 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Piekarnik nagrzej do 170°C w opcji góra-dół. W dużym garnku umieść 200 g masła, 250 g brązowego cukru, 150 g miodu i podgrzewaj, aż do rozpuszczenia się tłuszczu i połączenia wszystkich składników. Następnie dodaj 2 łyżki kakao, 4 łyżki powideł śliwkowych, 2 łyżki przyprawy piernikowej, łyżkę cynamonu, zalaną kawę i podgrzewaj cały czas mieszając.

Kiedy wszystko ładnie się połączy, ściągnij garnek z ognia, dodaj 3 łyżeczki sody, 300 g kefiru, 3 roztrzepane jajka i wszystko wymieszaj. Następnie dodaj 450 g przesianej mąki i znów wymieszaj tak, aby nie pozostały żadne grudki. W razie potrzeby możesz się ich pozbyć za pomocą blendera. Przelej ciasto do foremki i piecz ok. 45-50 minut do suchego patyczka.

Po upieczeniu, odłóż piernik na blat do ostygnięcia. Gdy będzie całkowicie zimny, wyjmij ciasto z foremki delikatnie oddzielając nożem boki piernika od formy.


Polewa:

-80 g czekolady deserowej

-100 ml śmietanki 30% lub 36%

-1 łyżka oleju rzepakowego


Dodatkowo:

-3-4 łyżki powideł śliwkowych

80 g czekolady oraz 100 ml śmietanki umieść w mikrofalówce i podgrzewaj do rozpuszczenia. Jeśli nie masz mikrofali, przełóż całość do szklanej miseczki, którą następnie umieść nad parą i mieszaj aż składniki się rozpuszczą i połączą. Na końcu dodaj łyżkę oleju rzepakowego. Odstaw polewę do przestygnięcia.

Piernik przekrój na pół, wysmaruj 3-4 łyżkami powideł, złóż ciasto z powrotem w całość. Lekko przestudzoną polewą udekoruj ciasto i ułóż ulubione dodatki. Ja najbardziej lubię, gdy piernik ma czekoladowe zacieki w stylu drip cake. Do dekoracji najczęściej używam bezików, lasek cynamonu, anyżu, pierniczków, posypek oraz gałązek. Bogato przyzdobione ciasto robi naprawdę ogromne wrażenie! Piernik przechowuj szczelnie zamknięty w chłodnym miejscu. Smacznego!



Ania


2582 wyświetlenia1 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie